Direkt zum Inhalt
Menü
Menü

Niet van lange duur

Grensoverschrijdende spoorverbindingen

Foto  Aanleg van de spoorweg.
 

Rond 1900 werden in het Duits-Nederlandse grensgebied verschillende grensoverschrijdende spoorverbindingen tot stand gebracht. De twee foto's vertellen erover.

De eerste foto komt van de verbinding Lichtenvoorde-Aalten-Bocholt. Met deze lijn was de Gelders-Westfaalse Stoomtram Maatschappij (GWSM) in 1910 gestart. Van deze lijn werd veel verwacht, vooral gezien de vele Nederlandse arbeiders die in Bocholt in de fabrieken werkten. Het succes bleef echter uit. ln 1937 werd het Nederlandse deel van de tramrails opgeruimd. Vijf jaar later verdwenen ook de rails op het Duitse grondgebied.

De tweede foto geeft de laatste rit van de tram op de lijn Zutphen-Emmerich weer. Deze lijn was in 1903 geheel operationeel, nadat in 1902 al de verbinding tussen 's-Heerenberg en Zutphen tot stand was gekomen. In1934 ging de lijn Zutphen-Emmerích op in de Geldersche Tramwegen (GTW). De laatste rit had plaats in 1949. Hiermee kwam het grensoverschrijdende tramverkeer ten einde. Desondanks rookten de heren tijdens de laatste rit een goede Nederlandse bolknak.

Bron: Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers, Doetinchem

Top Cookie-Einstellungen