Direkt zum Inhalt
Menü
Menü

De Hellweg in goede en slechte tijden

De staatsgrens als weg in het dorp

Aankomst van de postkoets rond 1900.

Tussen de naburige dorpen Suderwick (D) en Dinxperlo (NL) ligt de Heelweg (Hellweg op NL) en langs de stoeprand naar de Duitse kant, de staatsgrens.

De hiernaast geplaatste foto’s laten beelden zien van de Heelweg (Hellweg) tussen het Bultenhuis en de Kwikkelstraat in de periode 1900 tot 2015. Van de beelden moet de boodschap uit gaan dat grensversperringen en oorlogen in een verenigd Europa echt niet meer kunnen.

De eerste grensversperring van 1914 - 1918 werd door de Nederlanders aan de Dinxperlose zijde geplaatst. Nederland was toen niet betrokken bij de Eerste Wereldoorlog. Deze versperring diende om het smokkelen tegen te gaan. In 1939 bracht het Duitse leger aan de Suderwickse zijde een prikkeldraadversperring aan om vervolgde mensen niet naar Nederland te laten vluchten. Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog in 1945 werden aan beide kanten van de grens veel huizen en gebouwen, als ook het prikkeldraad vernield. De Geallieerden lieten een nieuwe versperring aanbrengen. Deze werd in 1949 verwijderd toen Suderwick-West als schadevergoeding voor geleden oorlogsschade onder Nederlands gezag werd gebracht en daardoor tot Dinxperlo behoorde. Deze situatie duurde tot 1963.

Daarna normaliseerde zich het leven aan de grens weer. Waar vroeger grensversperringen mensen scheidde, kan men elkaar nu juist ontmoeten in de grensoverschrijdende “Ontmoetingsplaats” over de Heelweg. Dit past precies binnen de Europese ideologie.

Het meest actuele beeld van de grens is te zien wanneer men door het raam naar buiten kijkt.

 

Fotobronnen

 

Voormalige gemeente Dinxperlo, Heimatverein Suderwick, Ben Maandag en Joop van Reeken

Top Cookie-Einstellungen